• 021 40 29 401
  • dpue.energetica@upb.ro

Laboratoare

Laborator Casa Pasivă UPB

Responsabil: Conf. dr. ing. Vladmir TANASIEV

Laboratorul de case pasive este compus dintr-un duplex de locuințe pe două niveluri. Clădirea este situată în campusul Universiății POLITEHNICA din București, pe o suprafață plană ușor umbrită cu orientare NS.

Laboratorul Casa Pasiva Est are un sistem HVAC compus dintr-un sistem de recuperare a căldurii aer-aer și schimbător de căldură sol-aer. Laboratorul este echipat cu un panou solar termic si o soluție off-grid compusă din 13 panouri fotovoltaice care au o putere instalată de 2,9 kW, un invertor 48/3000 / 35-50 / 50 120V, 4 baterii cu gel 12V / 200A și un controler.

În plus, laboratorul caselor pasive est este echipat cu un sistem de monitorizare compus din 25 de senzori cu fir și fără fir, care monitorizează parametrii de mediu, energie, calitate a aerului și confort. Sistemul de procesare a informației este compus dintr-un controler Wago PFC 200 / 82120-100 si un server HP ProLiant Gen V8. Controlerul PFC 200 are 4 module RTD, un modul de intrare 4-20mA, 0-10V, 0-5V, un modul RS232, RS485, un modul de ieșire 4-20mA, 0-10V, 0-5V și un modul M-bus.

Pe lângă înțelegerea modului de funcționare a unui sistem de monitorizare si testarea fiecărei componente in parte, studenții vor folosi algoritmi ML pentru a procesa date si dobândi noi cunoștințe.


Laborator Partea Electrică a Centralelor și Stațiilor “Constantin DINCULESCU” - EH008

Responsabil: Prof.dr.ing. Sorina COSTINAȘ

Laboratorul de Partea Electrică a Centralelor și Stațiilor, utilizat pentru aplicațiile din cadrul disciplinelor “Partea electrică a centralelor și stațiilor”, “Stații și posturi de transformare”, “Asigurarea calității serviciului energetic”, “Mentenanța stațiilor electrice”, constă dintr-un model dinamic de sistem electroenergetic, realizat la scara industrială, format din: 5 surse de energie electrică (4 generatoare sincrone de 15-20kVA și o conexiune la SEN) și 29 celule de medie tensiune de diferite tipuri, grupate în 5 stații electrice, după cum urmează:

(1) celula digitalizată de medie tensiune de ultimă generație UniGear ZS1 Digital ABB (17,5kV, 2000A, 50kA) dotată cu RTU540, care integrează și controlează de la distanță întreruptorul digital UniGear ZS1;

(2) stația electrică „A” de 10 kV, cu 11 celule electrice și sistem dublu de bare colectoare dintre care un sistem este secționat;

(3) stația electrică „B de 20 kV, cu un singur sistem de bare colectoare si 5 celule echipate cu întreruptoare cu comutație în vid, care includ echipamente secundare complexe bazate pe tehnologie numerică;

(4) stația electrică „C” de 20 kV cu sistem dublu de bare colectoare, prevăzută cu 6 celule electrice prefabricate;

(5) stația electrică „D” 20 kV cu un sistem de bare colectoare si un sistem de bare de ocolire, prevăzută cu 5 celule electrice prefabricate.

Activitatea de cercetare din cadrul laboratorului integrează perspective transdisciplinare cu un potențial ridicat de aplicabilitate: dezvoltarea de senzori evolutivi (electrici și neelectrici) și tehnologii (pentru monitorizarea on-line a stării tehnice, analiza defecțiunilor în cascadă, control etc.); explorarea fezabilității noilor teste tehnologice; modelarea și simularea de noi strategii de mentenanță în contextul smartgrid.

În colaborare cu CNTEE Transelectrica și Schneider Electric s-a realizat un proiect demonstrativ în Laboratorul PECS de testare a tehnologiei de Realitate Augmentată într-un mediu specific de exploatare a instalaţiilor electroenergetice.


Laboratorul de tehnologii inteligente - EH002

Responsabil:Conf. dr. ing. Vladmir TANASIEV

...