• 021 40 29 401
  • dpue.energetica@upb.ro

Laboratoare

Laborator Măsurarea Mărimilor Neelectrice - EH105

Responsabil: Conf.dr.ing. Ioana Opriș

Laboratorul de Măsurarea Mărimilor Neelectrice (MMNE) este un laborator didactic destinat studiului metodelor de măsură a unor mărimilor neelectrice: temperaturi, presiuni, debite, umiditate atmosferică. Laboratorul este baza didactică pentru disciplina cu același nume, din planul de învâțământ al anului III din ciclul de licență de la Facultatea de Energetică.

Laboratorul dispune de standuri experimentale pentru: măsurarea temperaturilor și a umidității atmosferice, măsurarea presiunilor și calibrarea traductoarelor de presiune, măsurarea debitelor, măsurarea pierderilor locale și lineare de presiune în conducte. Standurile sunt prevăzute cu aparatură locală de măsură şi control. Pentru aparatele care folosesc mărimi electrice, standurile au posibilitatea de achiziţie, stocare, vizualizare şi prelucrare ulterioară a datelor. Experimentele de laborator se concentrează asupra modului de efectuare a măsurătorilor și a modului în care acestea sunt utilizate pentru determinarea altor valori de interes (pierderi lineare și locale de presiune în conducte), De asemenea, sunt utilizate pentru verificarea și pentru determinarea parametrilor specifici aparatelor de măsură (precizie, acuratețe, timp de răspuns).

Activități de cercetare sunt efectuate în direcția realității augmentate, rezultatele fiind utilizate în scop didactic, precum ajustarea software a semnalului în traductoare hibride de presiune, estimarea software a temperaturii pentru termometrele cu timp de răspuns ridicat. Direcțiile de cercetare viitoare vizează evoluția către sisteme inteligente de măsurare.


Laboratorul de Instalatii Termice Industriale

Responsabil: Conf. dr. ing. Constantin IONESCU

Laboratorul de ITI este destinat studiului constructiei si functionarii aparatelor a caror actiune se bazeaza pe schimbul de caldura si masa, precum si a instalatiilor bazate pe ciclul invers. In acest scop, laboratorul dispune de doi agenti principali purtatori de caldura: apa acalda produsa de un cazan cu vas de rupere a presiunii si aer cald produs de un generator de aer cald. Sursa primara de energie o constituie gazele naturale. Instalatiile laboratorului sunt dispuse in trei amplasamente :

Laboratorul de transfer de caldura (EH 106)

Laboratorul de recuperatoare de caldura (EH 107)

Laboratorul conditionare si instalatii frigorifice (EH 108)

Laboratorul punct termic (EH 109)

Sala de curs (EH 110)

Fiecare lucrare de laborator este prevazuta cu pupitru local de comanda. Pentru realizarea circuitelor termice specifice fiecarei lucrari, vanele din circuit pot fi actionate automat de la pupitrul central din camera de comanda sau de la pupitrul local. Exista insa si posibilitatea actionarii manulale a acestora. Circuitele realizate se vizualizeaza pe schemele sinoptice din camera de comanda si respectiv din panourile locale, existand semnalizare optica si acustica pentru eventuale manevre incorecte.


Laboratorul Modelare si Simulare - EHs001

Responsabil: conf. dr. ing. Constantin IONESCU

In cadrul acestui laborator se desfasoara activitati didactice, precum si activitati de dezvoltare a aplicatiilor necesare modelarii si simularii proceselor energetice. In cadrul acestui proiect se ofera consultanta in aceste probleme pentru toti angajatii Universitatii care utilizeaza aplicatii in domeniul "modelarea si simularea proceselor energetice". De asemenea se ofera sprijin si instruire in dezvoltarea si implementarea unor astfel de aplicatii pentru alte universitati.

De asemenea in cadrul laboratorului isi desfasoara activitatea studentii si doctoranzi implicati in activitatea de elaborare a proiectelor de diploma/disertatie si teze de doctorat si a caror rezultate pot fi utlizate in cadrul activitatii de cercetare.

Laboratorul este echipat modern, cu aer condiționat, plăcut pentru lucru și ședere. Fiecare student utilizează un calculator pe care execută independent sarcinile.

Laboratorul este dotat cu calculatoare, ce sunt concepute astfel încât lectorul întotdeauna poate revizui activitatea tuturor cursanților și poate dedica fiecărui student atenție maximă în timpul procesării materiei noi sau în timpul executării exercițiului. Configurarea calculatorului pe care se efectuază prelegerile sunt moderne și de calitate corespunzătoare pentru nivelul înalt de cerințe și de complexitate a executării predării.